Kirándulás – Dömörkapu vízesés (Visegrádi-hegység)

Szép időben kitűnő kirándulási lehetőség a Szentendrétől alig 10 perces autóútra található Dömör-kapu vízesés (kék zászló), mely télen nyáron felüdülést jelent a hétköznapok rohanó tempója után. Kiépített parkolóban (piros zászló) lehet hagyni az autót, a vízesés 2 perc séta innen, így kisgyermekkel is nyugodtan ki lehet ruccanni. Utána kellemes erdei sétát lehet tenni a környéken a Bükkös patak völgyében. Aki ennél több testmozgásra vágyik, nyugodtan kibiciklizhet, utána szabadon lehet közlekedni az erdei úton is.

Dömör-kapu elnevezésű hely (gyakran előfordul Dömörkapu néven is) található a Mecsekben és a Visegrádi-hegységben is. A „dömör” szó oszmán török eredetű, jelentése: megerősített szoros, illetve vaskapu. Azonos etimológiája van a visegrádi-hegységbeli és mecseki Dömör-kapunak is.

Egykor Dömör-kapunál kőbánya volt. Mivel a terepviszonyok miatt nehéz lett volna vasutat építeni, drótkötélpályán szállították a nyersanyagot a szentendrei HÉV-állomásig. Napjainkban kedvelt kiránduló célpont, hiszen jó nagy parkolója van, ahonnan bejárható a környék számtalan természeti látnivalója. Télen-nyáron érdemes kiruccanni egy rövidebb-hosszabb sétára.