,

Mobilvilág – Veszélyben az Androidos telefonok?

A vírus/kártevő szoftver fenyegetés már az okos telefonokat is utolérte. Jelenleg a egyik legnagyobb krízis zajlik le, ami több mint 1 milliárd telefon készüléket érinthet. Egy biztonsági rés (nevezhetjük programozói hibának is) következtében a rosszindulatú hackerek egy csapásra átvehetik az uralmat a telefon felett.

Sajnos elég egy ártó kódot tartalmazó mp3, mp4 adatot (zene, vagy videó) tartalmazó weboldalra látogatni és a telefonunk sebezhetővé válik. Ez nem jelenti azt, hogy azonnal be is törnek rá, de a lehetőség meglesz ahhoz, hogy hogy a támadó felvételeket készíthet a telefon kamerájával, megszerezheti a készüléken tárolt adatokat, letörölhet róla mindent, stb.

Az androidot készítő Google már dolgozik a javításon, amint a telefon gyártók kiadják a maguk frissítését, a szolgáltató programjával le lehet frissíteni a készüléket. Addig is célszerű óvatosan megnyitni a videókat, amiket itt-ott böngésés közben látnak, esetleg kapcsolják ki a facebook automata video lejátszását, ha biztonságban akarnak lenni. A facebook, a youtube és az ismert szolgáltatók nem jelentenek veszélyt, csak az ellenőrizhetetlen, azonosíthatatlan weboldalak.

A következő cikkünkben megírom, hogyan lehet ellenőrizni az android verzió számát és megpróbálok tanácsokat adni, hogyan lehet frissíteni a készüléket a megbízható verzióra.

Egy gyors segítség, hogyan lehet ellenőrizni az android verzió számát. Az információk szerint az 5.x verziók felett van veszélyben a készülék, tehát a képen látható 4.3 nem érintett, kivéve, ha valamilyen harmadik fél programját telepítették fel.

android-4.3-note-2