Azt hiszem szinte mindenkinek ismerős a pillanat: elfogyott a kenyér és zárva vannak a boltok… Ez a gyors zsömle recept pont ezekre a pillanatokra született. Kicsit sűrűbb, kevésbé levegős, mint klasszikus társai, de finom, ropogós a kérge és az illat, ami sütéskor betölti az egész lakást, mindezért kárpótol. Már csak ezért is megéri megsütni a családnak legalább hétvégeken.
Jómagam nem eszem túl sok kenyeret, vagy zsömlét, ezért simán elfelejtek vásárolni belőlük… Amikor azonban mégis eszem, akkor nagyon frissen szeretem. Ezért különösen fontos volt, hogy legyen egy olyan receptem, amivel az itthon található alapanyagokból gyorsan elkészíthető egy bagett, vagy egy pár darab zsömle.
Fotó: Benedina |
Recept:
Fotó: SzMiki |
kb. 8-10 db zsömléhez
55 dkg liszt (általában sima liszt és teljes kiőrlésű keverékét használom)
kb. fél teáskanál só
1 csapott tk sütőpor
1 csapott tk szódabikarbóna
1 csapott tk cukor
2 dl joghurt (vagy kefír, vagy tej)
2 dl víz
Kukoricás változat:
4 db zsömléhez
26 dkg fehérliszt
4 dkg kukoricaliszt
csipetnyi só
fél tk sütőpor
fél tk szódabikarbóna
fél tk cukor
kb. 1 dl joghurt
kb. 1 dl víz
Fotó: Benedina |
Elkészítés:
A sütőt bekapcsolom 180 fokra, mire elkészülök már elég meleg lesz. A száraz alapanyagokat keverőtálba teszem és elkeverem. Hozzáadom a joghurtot és annyi vizet, hogy a tészta állaga kb olyan legyen, mint egy kelesztett tésztánál, semmiképpen sem lágy, vagy folyós, de egyáltalán nem kemény. (Persze nem lesz olyan rugalmas). Nem érdemes hosszan vacakolni gyúrással, elegendő csak simán összeállítani. Két kis bagettet formálok a tésztából lisztezett felületen, és 4 egyenlő darabra vágom. Lisztes kézzel picit formára egyengetem és már mehet is sütőpapíron a tepsibe, utána a sütőbe. Kb. 20-25 perc alatt elkészülnek.
A kukorica lisztes változatnál azt tapasztaltam, hogy a sütési idő inkább 30-35 perc volt! Erre érdemes odafigyelni. A többi változat hamar elkészül.