Kezdőlap Életmód Ajaj! Elfogyott a kenyér! - gyors zsömle

Ajaj! Elfogyott a kenyér! – gyors zsömle


Azt hiszem szinte mindenkinek ismerős a pillanat: elfogyott a kenyér és zárva vannak a boltok… Ez a gyors zsömle recept pont ezekre a pillanatokra született.  Kicsit sűrűbb, kevésbé levegős, mint klasszikus társai, de finom, ropogós a kérge és az illat, ami sütéskor betölti az egész lakást, mindezért kárpótol. Már csak ezért is megéri megsütni a családnak legalább hétvégeken.

Jómagam nem eszem túl sok kenyeret, vagy zsömlét, ezért simán elfelejtek vásárolni belőlük… Amikor azonban mégis eszem, akkor nagyon frissen szeretem. Ezért különösen fontos volt, hogy legyen egy olyan receptem, amivel az itthon található alapanyagokból gyorsan elkészíthető egy bagett, vagy egy pár darab zsömle.

Fotó: Benedina

Recept: 

Fotó: SzMiki

 

kb. 8-10 db zsömléhez
55 dkg liszt (általában sima liszt és teljes kiőrlésű keverékét használom)
kb. fél teáskanál só
1 csapott tk sütőpor
1 csapott tk szódabikarbóna
1 csapott tk cukor
2 dl joghurt (vagy kefír, vagy tej)
2 dl víz

Kukoricás változat:
4 db zsömléhez
26 dkg fehérliszt
4 dkg kukoricaliszt
csipetnyi só
fél tk sütőpor
fél tk szódabikarbóna
fél tk cukor
kb. 1 dl joghurt
kb. 1 dl víz

Fotó: Benedina

Elkészítés:

A sütőt bekapcsolom 180 fokra, mire elkészülök már elég meleg lesz. A száraz alapanyagokat keverőtálba teszem és elkeverem. Hozzáadom a joghurtot és annyi vizet, hogy a tészta állaga kb olyan legyen, mint egy kelesztett tésztánál, semmiképpen sem lágy, vagy folyós, de egyáltalán nem kemény. (Persze nem lesz olyan rugalmas). Nem érdemes hosszan vacakolni gyúrással, elegendő csak simán összeállítani. Két kis bagettet formálok a tésztából lisztezett felületen, és 4 egyenlő darabra vágom. Lisztes kézzel picit formára egyengetem és már mehet is sütőpapíron a tepsibe, utána a sütőbe. Kb. 20-25 perc alatt elkészülnek. 

A kukorica lisztes változatnál azt tapasztaltam, hogy a sütési idő inkább 30-35 perc volt! Erre érdemes odafigyelni. A többi változat hamar elkészül.

Must Read

Rácz Jenő ezúttal nem a főzőtudásával érdemelt ki fontos elismerést

A Michelin-csillagos magyar séf vehette át a Váradi Eszter-díjat. A Michelin-csillagos magyar sztárséf, az indulástól kezdve az Egy Lépéssel Több Alapítvány munkáját segítő Rácz Jenő...

A pöfeteg gomba: az erdők titkos csodái

A természet csodákkal teli világában a pöfeteg gombák egy igazi különlegességet képviselnek. A gombák sokszínűsége és változatossága lenyűgöző, de a pöfetegek különösen figyelemfelkeltőek. Nézzük...

Pumpkin spice őrület: a tök íze, ami beragyogja az őszt

Az ősz beköszöntével nem csupán a természet színei változnak meg, hanem a gasztronómiai élmények is új dimenziókat nyernek. Az őszi hónapok egyik legnagyobb szenzációja...

Drámaian csökken az esküvők létszáma

Tatabánya ékszerdoboza a családi tradícióra alapozva teremti meg a modern esküvő minden fontos alapfeltételét. A lassan négy évtizede a H. Nagy család birtokában lévő...

Az árvíz a természet ereje, ami próbára tesz minket

Az árvíz az egyik legpusztítóbb természeti jelenség, amely a történelem során számos alkalommal sújtott minket, embereket. Minden évben újra és újra szembesülünk azzal, hogy...