Kerek erdő helyett: Kerek szigetek a Csepel-szigeten


A műhold-térképen csodálatos  szigetvilágot találni a fővárostól egy ugrásra: valószínűleg az ország legkevésbé ismert nyaralóhelyei között van a Csepel-Szigetszentmiklósi Kavicsbánya tavak tó-és szigetrendszere. A helyiek nevet adtak minden zegzugnak: van Delfin szoros, Nagy Tenger, Panoráma félsziget. 

Sokan vannak, akik még a létezésükről sem tudtak. A Szigetszentmiklós határában található bányatavak öt kicsi szigetet rejtenek, ahova kizárólag csónakon vezet út. A legtöbb ház nyaralóként funkcionál, de például 2011-ben 250 regisztrált lakosa volt a szigeteknek.

A part jó része elkerített magánterület, de akár télen is megér egy rövid kiruccanást, hiszen a Belvárostól csupán 25 perc autózásra van.

Érdekes a tórendszer története, hisz már az I. Világháború idején, a környező gyárak miatt megnövekedett forgalom kiszolgálására épített utak, épületek alapanyagának kitermelésére kezdtek itt bányászni. A megszűnt kitermelés helyét az évek alatt virágzó természet vette át. Kellemes környezetben fekszenek a tavak, így hamar kialakult a gazdag vízi élővilág. A lakók pedig meglátták a pihenési lehetőséget az idilli környezetben.

A lakhatóság némileg korlátozott, hisz a csatornázás és az elektromos kiépítettség is erősen hiányos. Bár az egykori bányatavak élővilága virágzik, egyesek már most aggódnak amiatt, hogy túl felkapott lesz a környék, és ezáltal megnőhet a környezetszennyezés mértéke. A fürdést a horgászok nem nézik jó szemmel, ráadásul a víz alatt rengeteg a veszélyes tárgy, melyek a vízszint emelkedésével váltak szemmel láthatatlanná.

Képgalériánk