Péntek 13. szerencsétlenség?

Mégis mi a fitty fene baja van az embereknek a péntek 13-ával?

Ezekhez a dolgokhoz egyébként is mindig óvatosan állunk hozzá, hát még péntek 13-án! De mégis miben különbözik a 13. a hét bármelyik másik napjától?

Két babona együtt

Sokan úgy vélik, hogy ez a félelem tulajdonképpen kettő másik összeboronálásából ered: a tizenhármas szám és a pénteki nap külön-külön sem túl népszerűek, de együtt az egyik legismertebb babonát adják.

péntek13,hiedelem,babona,

A két hiedelem külön-külön is nagyon erős, hát még együtt!

A tarot kártyák nagy arkánumában a halál lapja a 13-ik, és egy ősi északi hiedelem szerint ha 13-an ülnek le egy asztalhoz étkezni, aki először fölkel, az még aznap meghal. Sok hotel és emeletes ház egyenesen átugorja a 13. emeletet. Több reptérnek nincs 13. kapuja, és gyakran marad ki a házak számozásából is.

A pénteki napot még a tengerészek kiáltották ki a balszerencse forrásának, mivel úgy tartották, aki ezen a napon hajózik ki, az bizony többé nem lát kikötőt. A péntek ellen szól az is, hogy a keresztény tanítás szerint Jézust a Húsvét előtti pénteken feszítették keresztre. A néphit szerint pedig a péntek a gonosz napja: nem szabad ilyenkor például házasodni, vagy új házba költözni sem. És ez a nap volt egészen a 19. századig Európában a hóhérok napja – azaz ezen a napon végezték ki az elítélteket.

A kettő kombinációjából aztán megszületett péntek 13.

Dokumentált esetek

Az első írásos feljegyzés arról, hogy a péntek, ami 13-ára esik nem túl jó dolog, a zeneszerző Rossini 1869-es életrajzából való. Ebben a szerző megjegyzi, hogy Rossini egy igen szerencsétlen napon, péntek 13-án hunyt el. A rossz hírnév másik alapja, hogy úgy tartják, 1307. október 13-án, ami egy pénteki napra esett, IV. Fülöp több száz templomos lovagot vetett tömlöcbe ártatlanul.

péntek 13,babona,hiedelem,

A népi hiedelmek szerint a lópatkó és a négylevelű lóhere megvéd a péntek 13. hatásától

Szintén péntek 13.-án tért örök nyugovóra még a dodekafónia atyja Schönberg, a szving királya, Benny Goodman, a rapper Tupac, vagy például a konyhaművész Julia Child. Tavaly, január 13-án, ami szintén péntek volt, zátonyra futott a Costa Concordia, 32 ember halálát okozva. A pszichológiai horror királya, Hitchcock pedig 1899 augusztus 13-án született, ami, micsoda meglepetés, szintén egy pénteki nap volt.
Természetesen nem segített a dolgokon az 1980-ban indított Péntek 13 horrorfilm-széria, ami megajándékozott bennünket a kedves sorozatgyilkos, Jason figurájával.
De ennek ellenére vannak, akik úgy vélik éppen a babonaság miatt kevesebb a baleset ezeken a napokon. Mivel mindenki, aki hisz benne (vagy nem, de azért az óvatosság sosem árt) körültekintőbben vezet, és jobban odafigyel, csökkentve ezzel a kockázatot. Egyébként a péntek 13-ától való félelemnek neve is van, friggatriszkaidekafóbiának hívják.

De hogy ne szegje kedvünket ez a sok hiedelem, íme egy, a nevezett napról írt vers Romhányi József tollából:

A babonás fekete macska

A fekete macska búsan bandukolt.
Nem csoda, hisz szegény csonkafarkú volt.
Tizenharmadikán s persze pénteken
lett kunkori dísze ilyen éktelen.
Azért veszített el abból egy darabkát,
mert az úton maga előtt szaladt át…

Forrás: http://onlinetippekvideo.blogspot.hu/search/label/P%C3%A9ntek%2013