A tavasz egyik legillatosabb ajándéka a bodzavirág, amely nemcsak gyönyörű, de rendkívül sokoldalúan felhasználható. A belőle készített bodzaszörp igazi klasszikus: frissítő, enyhén virágos aromájú ital, amit gyerekek és felnőttek egyaránt szívesen kortyolgatnak. Ráadásul otthon is könnyen elkészíthető, és ha természetesebb megoldást keresel, tartósítószer nélkül is tökéletesen eláll – csak egy kis odafigyelés kell hozzá.
De miért is olyan jó a bodzaszörp?
A bodzavirág köztudottan gazdag antioxidánsokban, enyhe vízhajtó és méregtelenítő hatású, valamint kiváló immunerősítő. Megfázásos időszakban is hasznos lehet, hiszen enyhíti a torokfájást és támogatja a légutak tisztulását. Nyáron hűsítő limonádé alapjaként is tökéletes, de akár koktélokhoz vagy desszertekhez is felhasználhatod.
Hozzávalók:
- kb. 15-20 fej friss bodzavirág
- 1-2 bio citrom
- 1,5 liter víz
- 500 g cukor (vagy ízlés szerint több)
- 1 evőkanál citromsav
Így készítsd:
- A bodzavirág előkészítése
A bodzavirágokat alaposan átvizsgáljuk – ha lehet, ne mossuk meg, csak rázogassuk ki belőlük az apró bogarakat, hogy az értékes virágpor ne vesszen el. Ezután egy nagy tálba vagy fazékba tesszük őket. - Citrom hozzáadása
A citromot alaposan megmossuk (ha nem bio, érdemes forró vízbe mártani előtte), majd vékony karikákra szeleteljük, és a bodzavirágokra helyezzük. - Áztatás
Langyos vízzel felöntjük a bodzás-citromos keveréket – annyival, hogy a virágokat ellepje. Ezután lefedjük, és legalább egy éjszakán át ázni hagyjuk. Ha intenzívebb ízélményre vágysz, akár 3-4 napig is áztathatod, de ez idő alatt tartsd hűvös, árnyékos helyen. - Leszűrés
A beáztatott levet sűrű szűrőn vagy tiszta textilen keresztül átszűrjük, hogy megszabaduljunk a virágoktól és a citromdaraboktól. - Szirup főzése
Egy külön edényben 500 ml vízből és 500 g cukorból szirupot főzünk. Ha édesszájú vagy, nyugodtan növeld a cukor mennyiségét. Amint a cukor teljesen feloldódott, levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük. - Összeállítás
A langyos szirupot összekeverjük a bodzalével, majd hozzáadjuk a citromsavat is – ez természetes savanyító és enyhe tartósító hatású. - Palackozás
Az elkészült szörpöt tiszta, jól zárható üvegekbe töltjük. Ha szeretnél biztosra menni, az üvegeket előtte forró vízben fertőtlenítsd. A lezárt palackokat hűvös, sötét helyen tárold.
Ez a szörp nemcsak finom, de szinte üvegbe zárt tavaszi napsütés! Ha egyszer megkóstolod, minden évben újra és újra el akarod majd készíteni. 🌼🍋