kedd, október 14, 2025
Kezdőlap Életmód Receptek Bodzaszörp tartósítószer nélkül – üvegbe zárt tavaszi napsütés

Bodzaszörp tartósítószer nélkül – üvegbe zárt tavaszi napsütés

A tavasz egyik legillatosabb ajándéka a bodzavirág, amely nemcsak gyönyörű, de rendkívül sokoldalúan felhasználható. A belőle készített bodzaszörp igazi klasszikus: frissítő, enyhén virágos aromájú ital, amit gyerekek és felnőttek egyaránt szívesen kortyolgatnak. Ráadásul otthon is könnyen elkészíthető, és ha természetesebb megoldást keresel, tartósítószer nélkül is tökéletesen eláll – csak egy kis odafigyelés kell hozzá.

De miért is olyan jó a bodzaszörp?

A bodzavirág köztudottan gazdag antioxidánsokban, enyhe vízhajtó és méregtelenítő hatású, valamint kiváló immunerősítő. Megfázásos időszakban is hasznos lehet, hiszen enyhíti a torokfájást és támogatja a légutak tisztulását. Nyáron hűsítő limonádé alapjaként is tökéletes, de akár koktélokhoz vagy desszertekhez is felhasználhatod.

Forrás: https://tippmagazin.hu

Hozzávalók:

  • kb. 15-20 fej friss bodzavirág
  • 1-2 bio citrom
  • 1,5 liter víz
  • 500 g cukor (vagy ízlés szerint több)
  • 1 evőkanál citromsav

Így készítsd:

  1. A bodzavirág előkészítése
    A bodzavirágokat alaposan átvizsgáljuk – ha lehet, ne mossuk meg, csak rázogassuk ki belőlük az apró bogarakat, hogy az értékes virágpor ne vesszen el. Ezután egy nagy tálba vagy fazékba tesszük őket.
  2. Citrom hozzáadása
    A citromot alaposan megmossuk (ha nem bio, érdemes forró vízbe mártani előtte), majd vékony karikákra szeleteljük, és a bodzavirágokra helyezzük.
  3. Áztatás
    Langyos vízzel felöntjük a bodzás-citromos keveréket – annyival, hogy a virágokat ellepje. Ezután lefedjük, és legalább egy éjszakán át ázni hagyjuk. Ha intenzívebb ízélményre vágysz, akár 3-4 napig is áztathatod, de ez idő alatt tartsd hűvös, árnyékos helyen.
  4. Leszűrés
    A beáztatott levet sűrű szűrőn vagy tiszta textilen keresztül átszűrjük, hogy megszabaduljunk a virágoktól és a citromdaraboktól.
  5. Szirup főzése
    Egy külön edényben 500 ml vízből és 500 g cukorból szirupot főzünk. Ha édesszájú vagy, nyugodtan növeld a cukor mennyiségét. Amint a cukor teljesen feloldódott, levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük.
  6. Összeállítás
    A langyos szirupot összekeverjük a bodzalével, majd hozzáadjuk a citromsavat is – ez természetes savanyító és enyhe tartósító hatású.
  7. Palackozás
    Az elkészült szörpöt tiszta, jól zárható üvegekbe töltjük. Ha szeretnél biztosra menni, az üvegeket előtte forró vízben fertőtlenítsd. A lezárt palackokat hűvös, sötét helyen tárold.

Ez a szörp nemcsak finom, de szinte üvegbe zárt tavaszi napsütés! Ha egyszer megkóstolod, minden évben újra és újra el akarod majd készíteni. 🌼🍋

Must Read

Otthon, ahol az ősz is beköltözik – hangulatos lakás ötletek meleg fényekkel

Van valami különleges abban, amikor az ősz megérkezik. A nap már alacsonyabban jár, a levegőben érezni a hűvös reggelek és a forró teák ígéretét,...

Gyerekjátékok: elfeledhetetlen ajándékok minden alkalomra

Gyermekkorunk szerves része a játék. Emlékszel még, milyen volt gyerekként napokat elmerülni egy játék világában? Ha szülő vagy, talán te is látod, mennyire ragaszkodnak...

Kert, ami hálás ősszel is – mit ültess, hogy jövő tavasszal virágozzon

Az ősz sokak számára a kert lezárását jelenti: lehullanak a levelek, a virágok elnyílnak, a növények visszahúzódnak. Pedig ez az időszak nem a búcsúról,...

Fűszeres reggelek és sütőtökös esték – őszi receptek, amik felmelegítenek

Az ősz mindig hoz magával valami varázslatosat. A levegő hűvösebb, de a fények melegebbek, a nap lassabban kel, és valahogy minden kicsit bensőségesebb lesz....

Mozogj a levelek között – őszi sporttippek a friss levegőn

Az ősz a természet egyik legszebb ajándéka. A fák aranyba és mélybordóba öltöznek, a levegő friss, és minden séta alatt úgy érzed, mintha egy...
G-8VLWY5LRTT