Tejkaramella házilag
Az ősi receptek szerint a jó tejkaramellához sok-sok szeretet kell. Elkészíthetik gondos anyukák, esetleg apukák, de akár a gyerekek is próbálkozhatnak vele szülői felügyelet mellett, hiszen itt forróság van, és kell az odafigyelés. És persze nem árt a két fontos összetevő, a tej és a cukor. Az arányok nagyjából: 1 liter tejhez 0,4-0,5 kg kristálycukor (ínyencek tehetnek bele esetleg 4-5 dkg vajat is, attól krémesebb lesz). Esetleg érdemes kisebb mennyiséggel kísérletezni, egy bögre tejhez adjunk kevesebb, mint fél bögre cukrot.
Miután a hozzávalókat alaposan összekevertük, addig főzzük folyamatos kevergetés mellett, amíg a kívánt sűrűségűvé nem válik. Leírva rém egyszerű, de a főzési folyamat akár több óra is lehet, ha nem akarjuk odakozmálni az alját. Végül is kitűnő családi móka a hosszú téli estékre. Az elkészült nyúlós masszát zsírpapírra, vagy szilikonos formába öntsük ki, amíg meg nem szilárdul. Célszerű félig lágyan bevágásokat eszközölni rajta, hogy később könnyebben törhető legyen. Vigyázzunk, nagyon forró, amikor kiöntjük és nagyon rá tud száradni arra, amire ráöntjük. Persze ha van, aki szeret nyalakodni, akkor ez sem probléma
Érdekesség: A cukor és a tej átalakulása nem karamellizálódás, hanem egy ahhoz nagyon hasonló folyamat, a Maillard-reakció mentén történik. Ettől még hívhatjuk nyugodtan karamellának az elkészült finomságot