A világ hét új csodája

, ,

2007. július 7-én (07. 07. 07.) Lisszabonban megnevezték a világ hét új csodáját. A verseny interneten és telefonon keresztül zajlott, a szervezők kalkulációi szerint több mint 90 millió szavazatot adtak le a különböző építményekre. Hogy mi szükség volt egyáltalán erre a szavazásra? Az eredeti 7 csoda közül 6 nyomtalanul eltűnt.

vilag-csodai-uj

A világ hét új csodája a svájci New Open World Corporation cég által felügyelt nemzetközi szavazás révén készült lista, amely nevezetes történelmi emlékműveket és helyszíneket rangsorol t. A kampány ötlete még 1999-ben vetődött fel, a „verseny” szabályai szerint a jelölt műemlékeknek emberi kéz által alkotottnak kell lenniük, és azokat 2000 előtt kellett elkészíteni. A szavazás két lépcsőben valósult meg. Először bárki szavazhatott bármilyen építményre, szavazatát telefonon, SMS-ben vagy internet segítségével adhatta le. 2007. június elején bejelentették azt a 21 helyszínt, amelyek az utolsó fordulóba kerültek, attól kezdve csak ezekre az helyszínekre lehetett szavazni. És akkor jöjjenek is a „nyertesek”.

Chichén Itzá maja-tolték romváros Közép-Amerikában.

chichen-itza

Az 500 körül épült maja várost a 10. században a Tulából kelet felé menekülő toltékok elfoglalták, majd a harci szövetségre lépő két nép katonai vezetői a maja-tolték birodalom fővárosává tették. A toltékok honosították meg Kukulkán – a tollas kígyóisten – tiszteletét, harci szokásaikat és az emberáldozat rítusát, amelynek jeleit a város ma is magán viseli.

A Tádzs Mahal az indiai Agrában,

Taj-Mahal-India

Taj Mahal a Jamuna folyó partján található mauzóleum elnevezése, amely valójában egy teljes épületkomplexumot takar, ennek része maga a fehér márvány síremlék is. Sáh Dzsahán mogul sah 1632 és 1647 között építtette 1631-ben, gyermekszülésben elhunyt szeretett felesége, Mumtáz Mahal emlékére. Őt is itt helyezték örök nyugalomra.

Petra, romváros Jordániában.

petra
A sivatag sziklái között megbúvó egykori karavánközpont egy arab néptörzs, a nabateusok virágzó fővárosa volt. A 7. századtól hanyatlásnak indult, fokozatosan elnéptelenedett és csupán a beduin pásztorok tudtak létezéséről. A sziklából kifaragott város romjai, hatalmas sírtemplomai és varázslatos természeti környezete egyedülálló komplexumot alkotnak.

Machu Picchu, inka romváros Peruban

Machu-Picchu
A világ talán legizgalmasabb és legfestőibb fekvésű régészeti lelőhelye. Az Andok hegyláncai között csaknem megközelíthetetlen hegynyergen bújik meg a kis erődített város, amelyet 1450 körül Pacsakutek Yupanki inka király (1438-1471) parancsára építették és 1570-ben hagyták el, majd kb. 400 évig „pihent”, míg 1911-ben újra felfedezték.

A kínai nagy fal

nagy-fal
Az i. e. 3. század és i. sz. 17. század eleje között Kína északi határán épített erődítményrendszerek összessége, amelynek célja az volt, hogy a földművelő Kínát megvédje az északi nomád törzsek (nagy részben a hunok) támadásaitól.

A Colosseum az ókori Róma hatalmas amfiteátruma,

colosseum
Romos állapotában is nevezetes látványossága a városnak, már a föld alatti része is bejárható. A tervek szerint 2020-ra teljesen felújítják.

A Megváltó Krisztus szobra, a brazíliai Rio de Janeiróban.

copyrights mariordo@aol.com

A világ egyik legismertebb szobra az egykori brazil főváros (1960-ig) és az ország jelképe. Az emlékmű teljes súlya kb. 1000 tonna, ebből a szobor 700 tonna, a szobor magassága 30 m. A Megváltó Krisztus szobra a 700 méter magas Púpon, azaz a tropikus Tijuca Erdei Nemzeti Parkban emelkedő Corcovado-hegyen áll.

Érdekességek
 – A kampány ötlete még 1999-ben vetődött fel, amikor Bernard Weber svájci üzletember meghirdette ötletét. 2005 november 24-ig 177 lehetséges befutóra érkezett szavazat a világ minden tájáról. 2006 elejére a versenyben maradt helyszínek számát 21-re csökkentették.
– A versenyt kezdettől fogva sok kritika érte, főleg egyiptomi részről, ezért a Gízai Piramisoknak, mint az „eredeti” Világ Hét Csodája közül egyedüli fennmaradónak, speciális helyet biztosít a jelöltek között, és kiveszi a szavazásból.

A kiesettek listája is igen impozáns – Az athéni Akropolisz, a granadai Alhambra, Angkorvat, A húsvét sziget kőfejei, a párizsi Eifel torony, az Hagia Sophia, a Neuschwansteini kastély, a New Yorki Szabadság-szobor, A moszkvai Kreml, Stonehenge, stb.

A cikk és a képek forrása az internet, illetve a Wikipédia