Emberré válás – Vajon mi lapult a barlang mélyén?

, ,
Új tudományos szenzáció borzolja az evolúció követőit. Egy  nemzetközi kutatócsoport talált rá az emberré válás egyik lépcsőjének tartott lény csontjaira egy ismert dél-afrikai barlangrendszer egyik különösen nehezen megközelíthető termében, amely nagy valószínűséggel temetkezési helyként szolgált, legalábbis a számos maradványt egyelőre nem tuják másként magyarázni.
Ebben a kamrában hevertek a csontok

Ebben a kamrában hevertek a csontok

A tudósok szerint nagyon hasonlít az australopithecusra, de mégsem az, viszont vele rokon rendszertani csoportba tartozik, vagyis abba, amelyikbe az ember is. A lelet érdekessége, hogy miközben eddig az emberré válás kritériumának tekintettük az öntudatra ébredést, illetve, hogy tudatában vagyunk halandóságunknak, sőt a körülöttünk élőkének is, úgyhogy róluk haláluk után is gondoskodunk, nevezzük ezt temetkezésnek, szóval most kiderült, hogy mindez nem csak az emberre jellemző.
Látható, hogy a barlang valóban nehezen megközelíthető

Látható, hogy a barlang valóban nehezen megközelíthető

Az eddig fellelt lelet anyag annyira gazdag, hogy kis híján egy teljes csontvázat össze tudtak állítani belőle, és nagyon sok csontból többet is találtak. Ha nem akarunk Dél-Afrikába menni csontokat nézni, egy kellemes kirándulás keretében elég Vértesszőlősig utazni, hiszen van nekünk is előemberünk.
naledi_fossils

Temérdek csont

Érdekességek:
– A különösen megközelíthető jelző a cikk elején nem túlás. A kutatást vezető Lee Berger Facebook oldalán elhelyezett egy hirdetést, hogy vékony, barlangászatban járatos kollégák jelentkezését várja egy munkához. A hirdetés működött, és hamarosan közel tízszer annyi jelentkező közül választotta ki azt a hat személyt (mint azóta kiderült, ezek mind nők voltak), akit alkalmasnak vélt a feladatra.
– Több, mint 1550 lelet került eddig napvilágra és Berger egyes darabokat 3D szkennelés után letölthetővé tett, így akinek van otthon 3D nyomatója, maga is vizsgálhatja azokat.
– A barlangban nem találtak állati csontvázdarabokat, nem találtak a csontokon harapás nyomokat, sérüléseket, így egyelőre kizárható, hogy a tetemek „természetes úton” kerültek oda. Egyelőre a pontos kormeghatározással adósak a tudósok, így óvatosan kell kezelni a leleteket.
– Egy másik emberelőd nyomait a Tata melletti Vértesszőlősön találták meg, akit megtalálója Samunak nevezett el.
vV