Zsömle – 20 perc alatt kész!

,

Akárhogy is, szerintem már mindenkivel megtörtént, hogy megfeledkezett az ünnepi nyitva tartásról. Kenyér pedig sehol… Jómagam alig eszem pékárut, ezért ez a jelenség gyakori a konyhámban. Ráadásul, amikor eszem, akkor nagyon frissen szeretem. Ezért aztán kiemelkedően fontos, hogy legyen egy gyorsan elkészíthető recept a tarsolyomban, amit most örömmel osztok meg Veletek:

Gyors zsömle

Forrás: Benedina

 

Recept:
kb. 8-10 db zsömléhez

55 dkg liszt (általában sima liszt és teljes kiőrlésű keverékét használom)
kb. fél teáskanál só
1 csapott tk sütőpor
1 csapott tk szódabikarbóna
1 csapott tk cukor
2 dl joghurt (vagy kefír, vagy tej)
2 dl víz

 

 

 

Gyors zsömle

Forrás: Benedina

Kukoricás változat: 
4 db zsömléhez

26 dkg fehérliszt
4 dkg kukoricaliszt
csipetnyi só
fél tk sütőpor
fél tk szódabikarbóna
fél tk cukor
kb. 1 dl joghurt
kb. 1 dl víz

A kukorica lisztes változatnál azt tapasztaltam, hogy a sütési idő inkább 30-35 perc volt! Erre érdemes odafigyelni. A többi változat hamar elkészül.

 

Elkészítés:
Tudom, hogy elég nehéz a tészta állagára ráérezni, ha még nem vagyunk elég gyakorlottak. Kezdőként mindig elakadtam, amikor valami hasonlót olvastam „a tészta ne legyen túl kemény” – OK, de az milyen? Szóval ennél a zsömlénél a tészta kb. akkor megfelelő, ha hasonlít az állaga a lazított alkarom megnyomásánál tapasztalt érzetre, mondjuk nálunk lányoknál ;).

Kész zsömlék

Forrás: Benedina

A variációknak itt is se szeri, se száma. Lehet fűszerezni (szerecsendió, őrölt kömény, stb), lehet dióval, vagy főtt burgonyával, esetleg olajbogyóval, vagy szárított paradicsommal készíteni. Én általában maradok az alap változatnál, mert ehhez mindig találok itthon alapanyagot, bármivel fogyasztható reggelire. Persze mindig nagyon éhesen kezdek neki és gyorsan szeretnék elkészülni vele.

Jó sütögetést kívánok Nektek!

Benke Edina
www.sorshalo.hu
Sorsháló – Facebook oldala